Een asbestattest is het resultaat van een inventarisatie van het gebouw. De inventarisatie levert informatie over welke materialen in het gebouw asbesthoudend zijn, wat de staat is van de materialen en geeft een advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. Vin-Co kan voor u als gecertificeerd bedrijf de inventaris opstellen en u een wettelijk Asbestattest bezorgen. Prijzen van een asbestattest kunnen erg variëren, Dit hangt grotendeels af van:

  1. Inspecteerbare oppervlakte van uw pand
    1. Dit wil zeggen: Woonoppervlakte + garage + tuinhuis +…
    2. Kortom wil dit zeggen, alle toegankelijke constructies met een bouwjaar van voor 2001
  2. De bestemming van uw pand: Residentieel / Niet-residentieel.

 

Meer informatie over het asbestattest kunt u vinden op de website van de Vlaamse overheid:

https://www.vlaanderen.be/asbestattest

Alle prijzen zijn steeds op aanvraag. U kunt steeds vrijblijvend een offerte ontvangen door deze aan te vragen via mail, telefonisch of door op de contactpagina het contactformulier in te vullen.

Heb ik een attest nodig?

Er is een inventarisplicht bij verkoop en overdracht onder levenden vanaf 23 november 2022, mits de constructie gebouwd is voor het jaar 2001. Een asbestattest voor uw constructie is verplicht als het aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • De som van de toegankelijke constructies 20m² of groter is.
  • De toegankelijke constructie onderdeel uitmaakt van een groter bouwkundig geheel.

Dit wilt dus zeggen dat bv. een alleenstaande garagebox van maximaal 19m² niet binnen de verplichtingen valt voor een asbestattest te hebben bij overdracht. Daarentegen, als deze garagebox deel uitmaakt van een complex van meerdere garageboxen, is het asbestattest wel verplicht.

Zal er schade aan mijn pand komen door de inventaris?

Om een asbestattest te bekomen volstaat een niet-destructief onderzoek. Bij een niet-destructief onderzoek worden asbestverdachte materialen opgespoord zonder asbestverdachte en andere materialen te demonteren, beschadigen of los te wrikken, waardoor schade kan ontstaan. Schade die inherent is aan staalnames, valt onder de noemer van niet-destructief onderzoek, zolang deze schade geen risico’s met zich kan meebrengen bij het verdere normale gebruik van het gebouw en zolang het staalnamepunt veilig kan worden achtergelaten.

Hoeveel attesten heb ik nodig?

Voor een residentieel gebouw is de algemene regel dat er één attest is per woongelegenheid. Een woongelegenheid bestaat uit:

  • woonruimte (met slaapruimte)
  • een eigen toilet
  • een eigen bad of douche
  • een eigen keuken of kitchenette
  • eigen afsluitbare toegang

Voor een niet-residentieel gebouw is de algemene regel dat er één attest per perceel wordt opgemaakt. De mogelijkheid bestaat om binnen dit adres meerdere attesten op te stellen, mits de gemeenschappelijke delen van het gebouw dan een apart attest krijgt.

Volgende foto’s geven weer hoeveel attesten u nodig heeft:

Bij twijfel kunt u best contact opnemen met ons om te bepalen hoeveel attesten u zal nodig hebben.
Hoe gaat het asbestattest zich evolueren?

Vanaf 2032 zal een asbestattest verplicht worden voor elke toegankelijke constructie, ook al is er geen sprake van overdracht. Vanaf 2027 gaat het attest verplicht worden bij de gemeenschappelijke delen van gebouwen. De Vlaamse overheid zal een sectoraal kwaliteitsborgingssysteem invoeren van gecertificeerde asbestdeskundige.

Handig om te weten.
  • Bij verhuur van een constructie moet de eigenaar een kopie van het asbestattest bezorgen aan de huurders.
  • Voor de gemeenschappelijke delen binnen een constructie / mede-eigendom is een apart asbestattest te voorzien.
  • Bij de aanvraag van uw asbestattest zult u een opdrachtformulier moeten tekenen. Hierop staat veel uitleg over het asbestattest, neem dit document goed door voor u het ondertekend. Zo weet u ook wat u te wachten staat wanneer een asbestdeskundige bij u ter plaatse langskomt.
Grondplan tekenen

Voor de opmaak van een asbestattest heeft u een grondplan van elke bouwlaag van uw constructie nodig. Wanneer dit niet ter beschikking is, zal de asbestdeskundige dit grondplan zelf moeten tekenen. Dit grondplan is niet conform aan de wettelijke verplichtingen van een evacuatieplan, maar zal duidelijk en in verhouding correct zijn. Wanneer de deskundige dit grondplan tekent wordt dit in kost gebracht.