Doormiddel van destructief te werk te gaan kunnen we zeer nauwkeurig bepalen waar en in welke toepassing er zich asbest bevindt. Hierdoor krijgt u bij (totaal)renovatie een heel goed overzicht welke kosten u te wachten staan en welke asbest toepassingen u zelf mag verwijderen en welke niet. Ook kunt u door Vin-Co zowel een plan van aanpak laten opstellen als een kostenraming laten uitvoeren. Zo kunt u veilig aan uw renovatie beginnen en weet u precies wat u te wachten staat aan gevaarlijke stoffen, dit speelt van belang voor uw eigen gezondheid maar ook die van anderen. Alsook wat de financiële impact is van de verwijderingswerken.
Wanneer uw asbestinventaris wordt opgesteld is het belangrijk om zeker alle asbestverdachte materialen hierin op te nemen en ook zeker te weten of ze asbesthoudend zijn in het kader van sloop. Wanneer er twijfel is of een materiaal asbesthoudend is kan er best een staal genomen worden, hier kan Vin-Co ook bij helpen. Als gecertificeerd bedrijf kunnen wij u helpen bij het identificeren van de asbesthoudende materialen, maar ook staalnames nemen van de asbestverdachte materialen en deze laten analyseren in het labo. Dit kan van pas komen wanneer u of de preventieadviseur van uw bedrijf de asbestinventaris opstelt maar zicht niet goed thuis voelt in het nemen van stalen.
Aanvullende staalname voorafgaand aan asbestverwijderingswerken, (afbraak)werken of sloop kan het opportuun zijn om via extra staalnames visuele identificaties te bevestigen of voor grote lijntrajecten of oppervlaktes de identificatie te verfijnen tot de effectief asbesthoudende zones. Dit kan onnodig hoge verwijderkosten voor de eigenaar vermijden.
Ook kan Vin-Co een onderzoek doen naar asbest in uw pleisterwerk. Het komt namelijk wel eens voor dat er een foute analyse gebeurd is, of dat er maar een deel van het pleisterwerk asbesthoudend is. Dit kunnen we enkel inschatten wanneer er een grondig onderzoek gebeurd. Hierbij gaan we door middel van mengstalen elke muur van de woning apart bemonsteren. Vervolgens stellen we een plan samen waarop te zien is welke muren, kamers, ruimtes of delen asbesthoudend pleisterwerk bevatten en welke niet. Hierdoor krijgt u een mooi overzicht over wat u zeker door een erkend asbestverwijderaar moet laten saneren, alsook de delen waar u zich geen zorgen over hoeft te maken.
De kosten voor het complete (asbesthoudende) pleisterwerk te laten verwijderen uit een woning loopt al snel op naar 40.000 euro en meer. Dit stopt niet enkel met een zeer hoge verwijderkost, maar heeft alsook het gevolg dat de waarde van de woning sterk daalt. Al gaat de verwijdering van het complete pleisterwerk vaak samen met een totale sloop van de woning. Wanneer u kunt aantonen dat er geen of maar een klein(er) deel van het pleisterwerk asbesthoudend is kan dit positieve invloed hebben op de waarde van uw woning, alsook op uw eigen gezondheid natuurlijk.


Ook kunnen wij een detectie doen voor verflagen, leidingen, metaal en overige materialen op de aanwezigheid van lood. Lood is zeer giftig en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Lood kan invloed geven op het zenuwstelsel van uw kinderen. Voor volwassenen kan lood ervoor zorgen dat u last krijgt van hart-, bloedvaten- en nierproblemen. U kunt dus best zeker zijn en laten controleren of er lood aanwezig is in de verflagen die u wilt gaan bewerken.
Door het hoge soortelijk gewicht, de gemakkelijke verwerking en lage verwerkingskosten werd lood in veel toepassingen gebruikt. Vooral in gebouwen zoals ziekenhuizen, tandartspraktijken en in de nucleaire industrie is het veel toegepast. Ook in oude verf is lood toegepast omdat het ervoor zorgde dat de verf snel droog was, hierdoor kon sneller een tweede verflaag aangebracht worden. Wanneer u renovaties en/of verbouwingen gaat uitvoeren kan het dus handig zijn dat u de verflagen van een oude muur laat testen voordat u ze gaat schuren. Ook wanneer u oude metaalstructuren wenst te hergebruiken in uw verbouwing kunt u best nagaan of de verflagen eventueel loodhoudend zijn. Opgepast! Oude verflagen van muren en metaalstructuren kunnen nog meer gevaarlijke stoffen bevatten dan alleen lood. Ook chroom-6 is een gevaarlijke stof die vroeger in verflagen verwerkt zat.
Net zoals lood komt chroom-6 voor in verflagen op oude muren en staalconstructies. Naast verflagen kunnen we bij chroom-6 ook coatings, oppervlaktevervuiling en stofdeeltjes testen. Het heeft een goede invloed op corrosieweerstand, waardoor het veelal gebruikt werd in roestwerende verf, maar ook in hout en bij het lassen van RVS kan het vrijkomen.
Ook chroom-6 is zeer schadelijk voor de gezondheid. Daarom kunt u best zeker zijn bij het schuren, slijpen, zagen en branden van oude verflagen dat er geen chroom-6 aanwezig is. Het is een toxische stof met corrosieve, kankerverwekkende en mogelijk reprotoxische effecten die u dan ook best niet inademt.